Vinduer er viktige for både lys, boligens utseende og for bomiljøet

Postet av OBF den 7. Mai 2019

Å skifte ut vinduer er og blir en kostbar affære. Det kan også medføre at man potensielt endrer byggets fasade og karakter, selv om det ikke var hensikten. Det er derfor viktig at man overveier en rekke hensyn, og spesielt hvis det gjelder eldre og bevaringsverdige bygårder.

Bevare eller kaste?

Mange er av den oppfatningen at gamle vinduer bør kastes, men ofte består slike vinduer av høykvalitets materialer. Hvis disse blir satt ordentlig i stand, kan de vare svært lengeFaktisk over 100 år. Dersom man velger å skifte ut vinduene i et bevaringsverdig bygg, bør man vurdere å velge kopier som samsvarer med originalen. Ofte ser man at nye vinduer har opp mot 25 prosent mindre glassflate enn originalen, og en langt kraftigere ramme. Dette innebærer at man slipper inn mindre lys, og samtidig påvirker eksteriøret. Når vinduene endres helt, vil også byggets fasade endre seg.

Få rådgivning

Byantikvaren jobber for at Oslos verneverdige kulturminner tas vare på, og de har flere rådgivere man kan henvende seg til ved slike arkitektoniske spørsmål. De har også utarbeidet en «Momentliste for gode vinduskopier» samt andre byggesaksveiledere. Besøk siden deres for ytterlig informasjon (www.byantikvaren.no/veiledere) eller for å komme i kontakt med en rådgiver. 

Du finner mer informasjon og eksempler her: https://magasin.oslo.kommune.no/byplan/vinduer-pa-ville-veier 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.