Batteribyttedagen 1. desember

Postet av OBF den 1. Des 2019

Sjekk røykvarslerne!

1. desember arrangeres den årlige røykvarseldagen. Dette er dagen der brannvesenet oppfordrer ALLE til å bytte batterier på røykvarsler. Bakgrunnen for dette er klart og tydelig; juletid = høytid for brann. Heldigvis ser man at brannsikringstiltak fungerer, og nettopp derfor er det så viktig at disse følges opp.

Hvem sitt ansvar?

Visste du at det er den enkelte eiers ansvar å anskaffe og montere og kontrollere utstyret? Borettslaget/sameiet er ansvarlig innen fellesområder. Dersom det begynner å brenne og de lovpålagte brannvarslerne ikke er montert eller fungerer, kan dette påvirke forsikringsoppgjøret. For ikke å snakke om andre mulige konsekvenser. Leietaker må følge eiers rutiner og krav til brannsikring, og sikre at rømningsveier ikke sperres.

Sjekk røykvarslerne dine!

Du er pålagt å ha minst en røykvarsel installert i hver etasje som dekker kjøkken, stue og området utenfor soverom og tekniske rom. Brannvesenet anbefaler alle å montere røykvarsler inne på soverommene i tillegg. Boligbranner oppstår som oftest om natten, og derfor er det viktig med nok røykvarslere. Hvordan brannvarslerne er montert påvirker hvor fort de responderer på brann; de skal plasseres i taket og minst 50 cm fra veggen. I tillegg til å skifte batteriene en gang i året, bør man teste at røykvarslerne fungerer minst en gang i måneden. Dette gjøres enkelt ved å trykke på testknappen. Og ikke glem at røykvarsleren må byttes ut med jevne mellomrom, minst hvert 8-10 år.

Summa summarum - hvis du er usikker på om røykvarslerne dine fungerer optimalt, sjekk i dag! Det lønner seg.

 

Sjekk kildelinker for utfyllende informasjon:

• https://www.sikkerhverdag.no/brann/roykvarslere/sjekk-roykvarsleren/

• https://www.dinside.no/bolig/dette-ma-du-vite-om-roykvarslerne-dine/68934925

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.