Gamle dører

Postet av OBF den 3. Mar 2020

Har du lagt merke til alle de forskjellige og iøynefallende dørene i Oslo? Kanskje er du så heldig å ha en original dør der du selv bor? Om ikke døren er fullt så fin som før, er kvaliteten på gamle dører ofte førsteklasses! Derfor kan det virkelig lønne seg å få den reparert, fremfor å bytte den ut. La oss ta en titt på hvordan dører har sett ut, og litt om vedlikehold.

Døren er det første man møter i huset. Derfor har inngangspartiet tradisjonelt vært en viktig og påkostet del av utsmykningen. De tidligste dørene hadde en enkel oppbygning: loddrette planker festet sammen av vannrette planker. Siden den gang har døren gjennomgått mange endringer. På 1700-tallet fikk man dører med innfelte treplater og glass. 1800-tallets dører og inngangspartier kjennetegnes ved de ulike stilperiodene. Sveitserstilen (trehus-stilen) hadde dypere utskjæringer og gjerne farget glass. Jugend-stilen kjennetegnes ved mye detaljer, og motiver fra dyre- og planteriket. Først på 1900-tallet ble glatte dører vanlig - de som er så typisk for funkisboligene fra 30-tallet. Visste du forresten at frem til ca. 1945 svingte dørene vanligvis innover? 

Hvorfor er døren slitt?

Vann og fuktighet er de verste fiendene for døren. Man kan jo bare tenke seg hva snø gjør med treverket når det blir liggende lenge. Jevnlig vedlikehold er derfor alfa omega! Hvis det er null håp for dørens fremtid, kan man alltids få laget en autentisk kopi. Dette vil harmonere med byggets øvrige arkitektur.

Det er mange som er opptatt av å bevare så mye som mulig av det opprinnelige. Husk derfor at byantikvaren kan gi tilskudd hvis man setter i stand opprinnelig inngangsdør. Byggogbevar har mange gode artikler om både reparasjon, fargevalg om dører, stilarter osv.

 

Kilde: 

https://www.byggogbevar.no/pusse-opp/vindu-og-doer/artikler/doerer-og-porter-en-veiledning-fra-byantikvaren-i-oslo


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.