Vedlikehold av vinduer

Postet av OBF den 25. Apr 2020

Vinduer er en del av yttervegger og fasader krever vedlikehold.

Eldre trevinduer har rammeverk av gammel malmfuru og er funksjonelle med godt vedlikehold. Nyere isolerglass vinduer har sperrelaminater i rammeverket og har en funksjonalitet med godt vedlikehold. 

Vinduer er utsatt for sol og regn og er utsatt for sterke fuktforandringer innenfra mot utsiden. Om vinduene er oljet, malt eller beiset er de eksponert for vær og vind og må vedlikeholdes. Vedlikeholdet gjelder om du har nye vinduer eller eldre vinduer. Eldre vinduer med enkelt glass og utvendig kittfals trenger egen ekspertise ved reparasjon og utskifting av rammeverk og glass. Dette utføres vanligvis av håndverkere.

Det første mange tenker på om våren, er å få vasket vekk skitt og smuss som har samlet seg på vindusflater og i karmene. Men det er vel så viktig å etterse at alt er som det skal være med vinduene. Gjør det derfor til en vane å sjekke tilstanden til vinduene hver vår.

Enkel vindusjekk:

  • Er malingen/overflatebehandlingen intakt? Der hvor overflatebehandling synlig mangler utbedres dette med tilsvarende produkter som er brukt tidligere. Husk at godt grunnarbeid er nøkkelen til et godt resultat. 
  • Vask vinduer og smyg (kanter og vinkler som omkranser vinduet, for eksempel vinduet er tilbaketrukket i fasadelivet) med husvaskmidler og skyll grundig rent etterpå. 
  • Kontroller med knivspiss hvis det er mistanke om fuktskade på vinduskarmer etc. Sjekk skaden og utbedre eller skift det trestykket som er fuktskadet. Gjør deretter nødvendig overflatebehandling.
  • Sjekk at alle tetteremser er intakt og ikke er overmalt og tilsatt beis etc. Dette gjør at tetteremsene ikke oppnår den kvalitet som er beregnet. Skift ut tetteremser der det er nødvendig. 
  • Sjekk alle festemidler som beslag, håndtak og skru til slik at alt beslag er festet.
  • Sjekk glideskinner og åpningsmekanismer og smør med olje. F.eks W40 olje på sprayboks.
  • Sjekk utvendig beslag og vannbrett slik at funksjonen for at vannet ledes ut og ikke inn i veggen. Om nødvendig, gjør utbedringer eller skifte vannrett. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.